Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

153 рибини - Дабар - біблійний курс в Україні

153 рибини
Роман Лаба OSPPE

Роздуми до Слова Божого на п’ятницю у Великодній октаві
Ісус знову з’явився своїм учням при Тиверіядському морі. З’явився ж так: Симон Петро, Тома, на прізвисько Близнюк, Натанаїл з Кани Галилейської, сини Заведеєві та ще двоє інших Його учнів були разом. Тож каже до них Симон Петро: «Іду ловити рибу». А ті йому: «Підемо й ми з тобою». Отож пішли і сіли в човен. Тієї ночі, однак, не вловили нічого. А як настав уже ранок, стояв над берегом Ісус, та не знали учні, що то – Ісус. Каже до них Ісус: «Дітоньки, чи маєте щось з’їсти?» Ті Йому відповіли: «Ні». Тоді Він каже до них: «Закиньте лишень сіті праворуч від човна, то знайдете». І закинули, та неспроможні були вже й витягнути їх: така була там сила риби! Каже тоді отой учень, що його любив Ісус, до Петра: «То – Господь!» Симон же Петро, вчувши, що то Господь, підперезав одежу, був бо роздягнений, – та й кинувся в море! А інші учні припливли човном, – були бо неподалеку від землі, ліктів зо двісті, – та й притягнули сіті з рибою. Коли, отже, вийшли на землю, бачать – жар розкладено, а на ньому риба й хліб. І мовить їм Ісус: «А принесіть тієї риби, що ви її тепер наловили». Пішов Симон Петро, витягнув на землю сіті, повні великої риби – сто п’ятдесят три! – і хоч стільки її було, сіті не перервалися. Мовить до них Ісус: «Ходіть но снідати!» І ніхто з учнів не зважився Його питати: «Хто Ти?» – знали бо, що то Господь. Підходить тоді Ісус, бере хліб, роздає їм, а й рибу теж. Це втретє вже з’явився Ісус учням по тому, як з мертвих воскрес.   Йн 21, 1-14

Петро після зустрічі з Воскреслим витяг на берег стільки риби, скільки шестеро учнів не могли витягти без нього. Так виглядає нова людина. Її серце здатне втримати Божу благодать, навіть якщо це 153 рибини.

Це число 153 породжує багато дискусій серед біблістів. Одні говорять, що це звичайне число. Інші вбачають в ньому символічне значення. Лише за минулий рік на тему символіки цього числа було написано близько 1500 наукових статей. Є дуже просте пояснення, чому це число таке важливе, чому воно не може бути випадковим. Справа в тому, що 153 не є заокругленим. Коли б рибалку запитати, скільки в сіті рибин, і якщо в сіті велика кількість, рибалка відповів би, округляючи: 100, 150, 200. Але Йоан, який був свідком тієї події і який є автором Євангелія, потрудився порахувати рибу і виявилося, що там було 153 рибини.

Спробуймо задуматися над цією тайною. Не думаю, що я в змозі її до кінця пояснити, тому хочу покликати на допомогу Отців Церкви, зокрема св. Августина. Для кращого Його пояснення, скористаємося цифрами. Отож 153 = 51 + 51 + 51; 50 – це символ П’ятидесятниці, тобто зішестя Святого Духа, натомість 51 – це перший день після П’ятидесятниці – перший день життя в Дусі, перший день Церкви. Трикратне повторення вказує на досконалість, закорінену в Трійці.

https://www.houstonapparels.com/