Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

Біблія – дім, де можу сховатись - Дабар - біблійний курс в Україні

Біблія – дім, де можу сховатись
Спільнота Дабар

Мк 7, 24-30

І вирушивши звідти, пішов у сторони Тиру та Сидону. Увійшовши ж в один дім, не хотів, щоб довідався хто-небудь про те, але не міг скритися. Бо відразу одна жінка, дочка якої мала злого духа, дізнавшись про нього, прийшла й до ніг йому впала. Була ж та жінка грекиня, родом сирофінікійка. Благала вона його, щоб вигнав біса з її дочки. Він відповів їй: Дай спершу, щоб діти наїлись; не личить бо взяти хліб у дітей та й кинути щенятам.- Вона ж озвалась та й каже йому: Так, Господи, але й щенята їдять під столом крихти по дітях. І сказав їй: За це слово йди: біс вийшов з твоєї дочки. Повернулася вона до свого дому і знайшла дитину, що лежала на ліжку, – біс вийшов. І знову, покинувши країну Тирську, прийшов через Сидон над море Галилейське у межі околиць Десятимістя.
Дуже часто коли опиняємось в добре знаній для нас місцевості, то перестаємо звертати увагу на деталі. Нас уже важко чимось здивувати. Й перестаємо цінувати те що маємо. Так буває, коли читаємо поверхнево Святе Письмо. Зустрівши оком черговий раз знайомий уривок з Євангелія, вже десь на думці слова «а я вже це знаю». Пропоную сьогодні зосередитись на незначних деталях і «копнути» глибше. Придивімось для початку що робить Ісус:
І вирушивши звідти, пішов у сторони Тиру та Сидону. Увійшовши ж в один дім, не хотів, щоб довідався хто-небудь(Мк 7:24)
Вас не дивує факт, що Ісус прийшовши в місцевості починає ховатись. Навіщо взагалі туди приходити? Можна ж обійти цю місцевість. Ми не знаємо, що спонукало Його так діяти. Але зауважимо що ховався Він у домі. Що таке дам? Це не тільки місце де їмо, спимо, прибираємо, ховаємось від людей… Бо всі ці речі можна робити й в готелі. Це скоріше місце де хочеться перебувати з кимось близьким серцю. Це місце куди хочеться повертатись знову й знову. Буває зайдеш в маленьку хатинку, а там, хоч й не має шикарного ремонту, але затишно й пахне смачним обідом. А є величезні «хороми», а всередині «холодно» й хочеться швидше втекти. Таке помешкання більш нагадує музей. Що їх відрізняє? Мені здається «відчуття дому».
А тепер уяви чи мала таке відчуття дому жінка, яка прийшла до Ісуса. Чи почувалася вона в безпеці коли поруч одержима донька? Скоріш за все вона теж стала нервона й збентежена (про це дізнаємось у єванеглиста Матея 15)
ханаанянка вийшла з цих околиць і почала кричати: “Змилуйся надо мною, Господи, Сину Давида! Біс мучить мою дочку страшенно.” Він же не озвався до неї і словом.
Доки вона кричала , так би мовити приходила до Ісуса з претензіями, Він мовчав й крокував своєю дорогою. Мовчав доти доки вона не заспокоїлась і в смиренні припавши до ніг попросила:“Господи, допоможи мені!” (Мт 15 : 25)
Ми часто молимось за наших близьких, колег…. Так би мовити кричимо. Й десь в глибині серця маємо приховано претензію, що Бог не чує. А в цей час Бог мовчить. Хіба Він може « вставити хоч слово» в наш монолог (який ми називаємо «особиста молитва»). Нам здається, що це вони мають проблеми. Намагаємось врятувати весь світ. А от чи пам’ятаємо в цей момент про себе. Чи справді хочемо почути, що Бог думає з цього приводу. А може в Нього є СЛОВО? І сьогодні Бог запитує тебе: «А де твій дім в якому я можу сховатись»? Чи ти маєш місце де можеш сховатись й перепочити. Відновити сили. А головне де може відбудуватись твоє серце. Якщо не маєш, Бог може запропонувати свій.
Хай не тривожиться серце ваше! Віруйте в Бога, віруйте й у мене. В домі Отця мого багато жител. Коли б не так, то я сказав би вам; іду бо напоготовити вам місце. : (Йн 14: 1-3)
Що це за дім? Таким «домом» може стати для тебе Біблія. Адже перше слово, яке зустрічаємо в книзі Буття – «bereshit” (в перекладі з івриту «на початку»). Воно починається на літеру «бет», яка має значення «дім». Можливо цим автор хотів показати , що кожний раз коли буду зустрічатись з Божим Словом то буду повертатись до свого дому. Важливість СЛОВА сказано:
І сказав їй: За це слово йди: біс вийшов з твоєї дочки
Ми часто недооцінюємо час проведений наодинці з Богом , читаючи щодня Святе Письмо. Здається, що можуть змінити 15 хвилин щодня. Адже я нічого не відчуваю. До зустрічі з Ісусом жінка бачила проблему лишу в своїй доньці (тільки не в собі). Під час розмови й слухання Бог показав ,що вона теж потребує допомоги. А головне що коли повернулась мала інший погляд
Повернулася вона до свого дому і знайшла ДИТИНУ, що лежала на ліжку, – біс вийшов.
Дослівно дитина з грецької в данному уривку перекладається як «немовля». Чи донька одразу наново народилась?. Стала маленькою. Скоріш за все мама поглянула інакше
Коли перебуваємо наодинці зі Святим Письмом Бог має шанс промовити до нашого нутра. І більш того змінити наш погляд на тих, що оточують нас щодня. Також подивитись очами віри на те що зараз відбувається в країні. Проблеми може й не зникнуть, але зміниться наше ставлення і, можливо, вперше в людині, яку ненавиджу, побачу «свого ближнього», якому варто пробачити сімдесят сім разів по сім й скасую «борг», який нагромадив в своєму серці. І хтозна може саме в цьому домі Ісус проходячи повз захоче сховатись від натовпу й просто перебувати з тобою. Й відкривати щоразу «заховані скарби» вже в так добре знаному уривку Євангелія

 

 

https://www.houstonapparels.com/