Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

Каяфа - Дабар - біблійний курс в Україні

Каяфа
Роман Лаба OSPPE

 Численні Юдеї, які зійшлися були до Марії, бачивши, що вчинив Ісус, увірували в Нього. Деякі з них, однак, пішли до фарисеїв та й оповіли їм, що вчинив Ісус. Зібрали тоді первосвященики та й фарисеї раду й заговорили: «Що робити нам? Силу чудес отой чоловік робить! Якщо залишимо Його так, то всі увірують у Нього, отож нагрянуть римляни, місто наше знищать та й народ наш!» Один же з них, Каяфа, що був первосвященик того року, мовив до них: «Нічого ви не розумієте, то й не здогадаєтеся, що ліпше вам буде, коли один чоловік за народ помре, а не ввесь люд загине». Сказав же він так не від себе самого, але, бувши первосвящеником того року, пророкував, що Ісус мав умерти за народ; і не тільки за народ, але й за те, щоб зібрати в одне розкидані діти Божі. Від того, отже, дня ухвалили вони Його вбити.  Тому не ходив уже Ісус більше відкрито серед юдеїв, а подався звідти в околицю неподалеку пустині, у місто, зване Ефраїм, і перебував там з учнями Своїми.  А надходила юдейська Пасха, і багато людей з країни прибуло перед Пасхою до Єрусалиму, щоб очиститися. Вони отже шукали Ісуса і, стоявши у храмі, говорили між собою: «Як вам здається? Хіба не прийде Він на свято?»   Первосвященики ж і фарисеї повеліли, що коли хто знатиме, де Він, то має виказати, щоб Його схопити. Йн 11, 45-57

Божа педагогіка насправді дивовижна. Каяфа, який прагне смерті Ісуса, навіть тієї миті, коли бажає смерті Вчителя з Назарета, вирікає пророцтво: «Нічого ви не розумієте, то й не здогадаєтеся, що ліпше вам буде, коли один чоловік за народ помре, а не ввесь люд загине». На мою думку, сам первосвященик не був свідомий того, що виповів пророцтво.

о.Роман Лаба

 

Навіть коли я невірний Божому Слову, Бог завжди вірний своїм обітницям

Ким був Каяфа? На пост первосвященика його призначив префект Юдеї, Валерій Грат, який був попередником Понтія Пілата. Сам Каяфа був зятем Анни, попереднього первосвященика, який через нього впливав на багато процесів, зокрема на сплату храмового податку. Тобто ми тут бачимо релігійних лідерів, який співпрацюють з окупантами (римлянами) і дуже люблять гроші. Чи може Господь Бог промовляти через таких типів? Якби в когось були сумніви, то сам Йоан Апостол зазначає, що Каяфа сказав ці слова не від себе, а будучи первосвящеником, вимовив тоді пророцтво: Сказав же він так не від себе самого, але, бувши первосвящеником того року пророкував, що Ісус мав умерти за народ; і не тільки за народ, але й за те, щоб зібрати в одне розкидані діти Божі.

Цей незвичайний факт з історії спасіння сильно промовляє до мого серця. Показує мені, що Божий вибір і Божі покликання незмінні. Навіть коли я невірний Божому Слову, Бог завжди вірний своїм обітницям.

Чи ще сумніваєшся, що Бог прагне говорити і до Твого серця?

https://www.houstonapparels.com/