Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

Нескінченний дар пробачення - Дабар - біблійний курс в Україні

Нескінченний дар пробачення
Роман Лаба OSPPE

«Сімдесят разів по сім» в біблійному мисленні означає безкінечне число. Оскільки і «сім» і «сімдесят» – символ повноти в семітській культурі, тому пробачати «сімдесят разів по сім» – означає пробачати в досконалий повний спосіб, безустанно. Пробачати усіх (згідно віри древніх ізраїльтян на землі проживало сімдесят народів), і пробачати до кінця, в повноті (сім – число повноти і досконалості. Протягом шести днів Господь творив усе видиме і невидиме, натомість сьомого дня відпочив, що у біблійні мові означає захопився своїм творінням, радів усім, що сотворив), тому пробачати «сімдесят разів по сім» – це мати Божий погляд для кожної людини, мати довготерпіння до чиєїсь недосконалості.

Прикладом такого довготерпіння є цар з сьогоднішньої притчі. Потрібно мати неабияке терпіння, щоб пробачити борг 10 000 талантів. Один талант важив близько 40 кг золота. 10 000 талантів – це також символічна сума, яка виражає нескінченний борг, борг, якого неможливо сплатити протягом людського життя. Тому Господь в своєму нескінченному милосерді пробачає те, чого ми не зможемо вчинити власними зусиллями.

Пробачати «сімдесят разів по сім» також не можливо своїми силами. Щоб так пробачати потрібно мати в собі Духа Ісуса Христа Воскреслого, мати в собі характер того, Хто єдиний вміє так дарувати.

https://www.houstonapparels.com/