Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

Три уроки від святого Йосифа - Дабар - біблійний курс в Україні

Три уроки від святого Йосифа
Роман Лаба OSPPE

Роздуми до Слова Божого на урочистість святого Йосифа, Обручника Пресвятої Діви Марії

Так любиш Марію, як любиш святого Йосифа, бо те, що Бог злучив, людина хай не розлучає… (святий Бонавентура)

Урок 1

Мт 1, 18-25

Народження Ісуса Христа відбулося так: Марія, його мати, була заручена з Йосифом; але, перед тим, як вони зійшлися, виявилося, що вона була вагітна від Святого Духа.  Йосиф, її чоловік, бувши праведний і не бажавши її ославити, хотів тайкома її відпустити. І от, коли він це задумав, ангел Господній з’явився йому уві сні й мовив: “Йосифе, сину Давида, не бійсь узяти Марію, твою жінку, бо те, що в ній зачалось, походить від Святого Духа.  Вона породить сина, і ти даси йому ім’я Ісус, бо він спасе народ свій від гріхів їхніх.”  А сталося все це, щоб здійснилось Господнє слово, сказане пророком: “Ось, діва матиме в утробі й породить сина, і дадуть йому ім’я Еммануїл, що значить: З нами Бог.” Прокинувшись від сну, Йосиф зробив, як звелів йому ангел Господній: прийняв свою жінку; та не спізнав її, аж поки породила сина, і він дав йому ім’я Ісус.

У чому полягала праведність Йосифа? Цей Божий муж виконав усе докладно так, як сказав йому ангел: Прокинувшись від сну, Йосиф зробив, як звелів йому ангел Господній… Це благовіщення Йосифа має своєрідний відтінок.

Подумаймо хвилинку, ким був Йосиф? Євангелія від Матея говорить про те, що Ісуса називали сином теслі (пор. Мт 13, 55), отже – Йосиф був теслею. Грецький вираз, ужитий Євангелістом, має дещо ширше поле значень. Слово te,ktonoj означає когось, хто будує з дерева: будівничий, столяр, робітник. Від цього слова походить слово «архітектор».

Жан Франсуа Сікс, описуючи цю епоху, каже: Теслі належали до особливо розвинених інтелектуально людей. Коли була якась складна ситуація, говорилося: «Чи не має серед нас якогось теслі»?

Професія будівничого характеризується великою точністю. Не можна фундаменту копати «приблизно», на око, або відстань від стін вимірювати з точністю «до трьох слонів». Перш ніж почати будувати, будівничі мають перед собою точний проект, якого вони тримаються у своїй подальшій роботі. Чимсь неприємним для кожного будівничого є несподіванки в проекті, несподіванки у плануванні. Уявіть собі, що під час роботи хтось із будівничих раптом помітив, що в проекті не передбачили електропостачання, а вже майже весь будинок збудовано. Або під час зведення даху виявилося, що побудовані стіни надто тонкі, аби його втримати. Йосиф, мабуть, як кожний будівничий, не любив таких сюрпризів. Але сам Господь втрутився і змінив плани його життя, і він смиренно прийняв це: замість свого проекту – Божий. Як реагуєш, коли Господь у проект твого життя входить зі своїми несподіванками?

о.Роман Лаба

 

Перший урок від Святого Йосифа – будь слухняний Слову Божому і прийми у своє життя Марію

 

Йосиф відкладає свій проект і приймає Божий:

Прокинувшись від сну, Йосиф зробив, як звелів йому ангел Господній: прийняв свою жінку

Перший урок від Святого Йосифа – будь слухняний Слову Божому і прийми у своє життя Марію.

Від цього розпочинається духовне зростання. Можливо, не випадково ім’я Йосиф походить від дієслова, що означає рости, зростати, примножуватися.

Урок 2

Мт 2, 13-23

Якже вони вирушили в дорогу, ангел Господній з’явився вві сні Йосифові й каже: «Устань, візьми дитятко і його матір, і втікай в Єгипет, і перебудь там, поки я тобі не скажу, бо Ірод розшукуватиме дитя, щоб його вбити.» Вставши Йосиф, узяв уночі дитятко та його матір і пішов у Єгипет, де перебув до смерти Ірода, щоб збулося сказане Господом через пророка: «З Єгипту я покликав мого сина.» Тоді Ірод, побачивши, що мудреці з нього насміялись, розлютився вельми й послав повбивати у Вифлеємі й по всій його окрузі всіх дітей, що мали менше, ніж два роки, згідно з часом, що пильно вивідав був від мудреців. Тоді справдилось те, що сказав був пророк Єремія: «В Рамі чути голос, плач і тяжке ридання: то Рахиль плаче за дітьми своїми й не хоче, щоб її втішити, бо їх немає.» Якже вмер Ірод, ангел Господній з’явився вві сні Йосифові в Єгипті і каже: «Встань, візьми дитятко та його матір і повернись в Ізраїльську землю, бо вмерли ті, що чигали на життя дитятка.» Устав він, узяв дитятко та його матір і прийшов в Ізраїльську землю, але, почувши, що в Юдеї царює Архелай замість Ірода, батька свого, побоявся іти туди. Попереджений же вві сні, він пішов у галилейські сторони і, прибувши туди, оселився в місті, що зветься Назарет, щоб збулося сказане пророками, що Назорей назветься.

Вдруге зустрічаємо Йосифа у момент небезпеки для життя Марії з Дитятком. Ангел являється йому уві сні і каже:

«Устань, візьми дитятко і його матір, і втікай в Єгипет.»

Другий урок від святого Йосифа – перебувай до тих пір, поки не мине небезпека. Дочекайся Божого світла серед темряві ночі

Ангел у момент небезпеки наказав Йосифу взяти лише «Дитя і Його матір»! Нічого більше. Ні меблів, ні готівки, ні дорожніх чеків, закордонних паспортів.

Так маєш поводитися, коли Бог наказує тобі залишити гріх і світ (Луї Дюпон).

Коли життя Ісуса в Тобі небезпечне, коли ризикуєш втратити Боже життя, – залиш усе, візьми тільки Ісуса і Марію.

Грецьке слово, яке виражає течу Йосифа до Єгипту – анахорезен, – також вживалося, щоб описати втечу на пустиню перших християнських сподвижників – анахоретів.

Якже вмер Ірод, ангел Господній з’явився вві сні Йосифові в Єгипті і каже: «Встань, візьми дитятко та його матір і повернись в Ізраїльську землю, бо вмерли ті, що чигали на життя дитятка.»

Другий урок від святого Йосифа – перебувай до тих пір, поки не мине небезпека. Дочекайся Божого світла серед темряві ночі.

Урок 3

або Те, про що не написано

На сторінках Євангелій Йосифові не належить жодного слова. Чому? Багато християн вбачають тут символ скромності. Йосиф безсумнівно був скромною людиною, але бути скромним не означає бути німим. Матір Божа була не менш скромною (а навіть більш), але в Євангелії бачимо Її, як Вона запитує, бентежиться, а інколи навіть проявляє емоції:

Дитино, чому ти це так зробив нам? Ось батько твій і я, боліючи, тебе шукали (Лк 2, 48)…

Натомість постать Святого Йосифа з усіх сторін оточена мовчанням, тишею.

Але у Святому Письмі навіть мовчання є словом! Мовчання Святого Йосифа говорить про те, що Тайну Втілення Сина Божого неможливо виразити людськими словами: неможливо збагнути аж так велику любов Бога, неможливо збагнути, що Син народився від Діви, неможливо збагнути, як Віковічний Бог прийняв постать малого дитяти, безсилого і немічного, неможливо збагнути, як Бог віддав себе в руки людини. Що ж залишається робити? Залишається тиша, сповнена поклоніння перед такою величчю. Чудово виражає це Псалом 65,2: Тобі належить хвала, Боже, на Сіоні!

Дослівно цей вираз можна перекласти так:

Тиша на Твою честь, Боже, на Сіоні.

Або: Тебе Тиша хвалить!

Хай твоє пізнання Бога буде таким глибоким, щоби слів бракувало для його описання.

https://www.houstonapparels.com/