Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

ЗЦІЛЕННЯ З ЕГОЇЗМУ - Дабар - біблійний курс в Україні

ЗЦІЛЕННЯ З ЕГОЇЗМУ
Спільнота Дабар

3 вересня 2014 Лк 4, 38-44

Того часу, вийшовши із синагоги, Ісус увійшов у дім Симона. Симонова теща була у великій гарячці. І Його просили за неї. Ставши над нею, Він наказав гарячці, й вона залишила її. Відразу ж, уставши, вона служила їм. Коли ж заходило сонце, всі, які мали хворих на різні недуги, при­во­дили їх до Нього, а Він, покладаючи на кожного з них руки, оздоровляв їх. Виходили біси з багатьох, викрикуючи й гукаючи: «Ти – Син Божий!» Та Він їм забороняв і не давав говорити, бо вони знали, що Він Христос. Коли ж настав день, Він вийшов і пішов у пустинне місце. А люди шукали Його, і коли знайшли, стримували Його, щоб Він не залишав їх. А Він сказав їм: «І іншим містам Мені належить благовістити Боже Царство, бо на те Я посланий». І Він проповідував по юдейських синагогах.

 

Перш ніж Ісус перекваліфікує Петра на «рибалку людей»(Лк 5:10) Він заходить в гості до хати тоді ще Симона. Його теща хворіла на лихоманку. Автор не розкриває деталі як захворіла, лише як саме Господь оздоровлював дім Петра.

Лихоманка це вірусне захворювання, яке супроводжується підвищенною температурою тіла…Хворі  потребують (особливо особи літнього віку і діти),  підвищеної уваги і потребують догляду. Необхідно часто поїти хворого, своєчасно змінювати білизну, протирати шкіру послідовно вологим і сухим рушниками.

Порівняємо як Лука і Матей описують зцілення тещі:

І просили за неї Його. І СТАВШИ НАД НЕЮ, Він заборонив гарячці (Лк 4:39)

Як прийшов же Ісус до Петрового дому, то ПОБАЧИВ  тещу його, що лежала в гарячці..І Він доторкнувся руки її, і гарячка покинула ту… (Мт 8:14)

Можливо Матей це зауважив адже сам пережив на собі цей зцілюючий погляд Ісуса

 Ісус ПОБАЧИВ мимохідь чоловіка, на ім’я Матей, що сидів на митниці (Мт 9:9)

Після такого погляду життя обох змінилось «встала й услугувала Йому (Ісусу)» (Мт 8:15) а Матей «устав  і пішов слідом за Ним (Ісусом) (Мт 9:9)»

Обоє приймали служіння від інших, а коли зустрілись особисто з Ісусом отримали здатність служити іншим. Тобто перевели погляд від себе на потреби тих хто поруч. Де можеш зустріти цей погляд? На особистій молитві.

Також цікавий вираз «ставши над нею» перекладається як став вище, зверху. Коли теща лежала в гарячці, всі навкруги услуговували їй, вона була в центрі, вона була вище за всіх. Ісус ставши вище неї, поставив тещу «на місце», відновив в домі Петра авторитет. Якби цього не було, невідомо яким би був Петро чи отримав би він здатність піти  потім за Ісусом?

Апостол Павло в першому читанні докоряє братам по вірі що між ними досі суперечки і заздрощі. Якщо уважніше приглянемось цих почуттів то вони теж «гарячі» і іншим особам не дуже комфортно бути поруч з особою в такому стані. Який же вихід? Петро дає відповідь:

Служіть (diakoneo) один одному, кожен тим даром, якого отримав (1Пет 4:10)

Слово «служити(diakoneo)» з грецької перекладається як: прислуговувати, подавати на стіл, піклуватись, надавати послуги.

Дуже часто заздрощі починаються з того, що я починаю зосереджувати свій погляд не на Божих дарах, які вже маю і часто не використовую їх.  Мені здається, що Бог іншу особу обдарував «кращим даром», і я починаю бажати теж собі це мати.

Бог розклав члени в тілі, кожного з них, як хотів (1 кор 12:18)

Проблеми починаються коли нога раптом захоче бути рукою, а вухо – оком.. Тобто бути кимось іншим тільки НЕ СОБОЮ. Тоді тіло не зможе нормально функціонувати.

Кому почала служити теща після зцілення?

І зараз уставши, теща їм (ближнім, домашнім) прислуговувала! (Лк 4:39)

І встала вона, та й Йому (Ісусу) прислуговувала! (Мт 8:14)

Виявляється, коли кожний з нас виконує з любов’ю свої побутові обов’язки вдома, професійні – на праці, цим самим служить самому Ісусу тими талантами, якими Бог обдарував.

Поправді кажу вам: що тільки вчинили ви одному з найменших братів Моїх цих (своїм рідним, колегам і тим  хто поруч , те Мені ви вчинили.(Мт 25:40).

https://www.houstonapparels.com/