Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

Бути там, де Він - Дабар - біблійний курс в Україні

Бути там, де Він
Спільнота Дабар

Роздуми над Євангелієм на 4 січня

Йо 1,35-42

«Другого дня знову стояв Йоан там, ще й двоє з його учнів. 36 Угледівши ж Ісуса, який надходив, – мовив: «Ось Агнець Божий.» 37 Почули двоє учнів, як він оте сказав, та й пішли за Ісусом. 38 Обернувшися ж Ісус і побачивши, що вони йдуть, мовив до них: «Чого шукаєте?» Ті ж йому: «Равві, – що в перекладі означає: Учителю, – де перебуваєш?» 39 Відрік він їм: «Ходіть та подивіться.» Пішли, отже, і побачили, де перебуває, і того дня залишилися в нього. Було ж близько десятої години. 40 Андрій, брат Симона Петра, був одним із тих двох, що, почувши Йоана, пішли за ним. 41 Зустрів він спершу брата свого Симона й мовив до нього: «Ми знайшли Месію, – що у перекладі означає: Христос.» 42 І привів його до Ісуса. Ісус же, глянувши на нього, сказав: «Ти -Симон, син Йони, ти зватимешся Кифа», – що у перекладі означає: Петро (Скеля).»

«Чого шукаєте?» – це перші слова, сказані Ісусом в Євангелії від Йоана. Вони були звернені до двох учнів, які покинули свого вчителя – Йоана Христителя, й пустилися в дорогу за Ісусом на його слово. «Не стільки для того, щоб щось дізнатися, але для того, щоб вони відкрили праведність своїх намірів. … Потрібно зазначити, що це перше речення, сказане Христом в цій Євангелії. Це має своє значення, бо те, що Бог спершу шукає в людині, це праведний намір[1]» (Фома Аквінський).

«Чого шукаєш?» – мабуть такими ж словами Господь звертається до кожного, хто хоче іти за Ним, наслідувати Його, хто намагається полишити все, аби стати Його учнем. Отже, сьогодні й мені доведеться відповісти на це запитання. Чого я шукаю, ідучи за Ісусом? Відповіді можуть бути найрізноманітніші: хтось шукає спокою, хтось – прийняття, хтось шукає прощення, ще хтось, можливо, здоров’я, слави, успіху, духовності, можливостей, надії … Цей список дійсно може бути нескінченний.

Чого ж шукали ті двоє? «Равві, де перебуваєш?». Грецьке слово «мено» означає «залишатися, знаходитись, жити, оселятися, перебувати». Здається, що їхня відповідь говорить не про якийсь дар, знання чи ще щось миттєве. Вони хочуть знати, де Він живе, а це означає, що хочуть бути там, де Він. Це була їхня мета в дорозі за Ісусом. Бути там, де Він – в домі Отця.

А чого ти сьогодні шукаєш на дорозі за Ісусом?

[1] Św. Tomasz z Akwinu „Komentarz do Ewangelii Jana”, Antyk, Kęty 2002, str.149 (переклад автора).

https://www.houstonapparels.com/