Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

А Ви помили руки перeд їжею? - Дабар - біблійний курс в Україні

А Ви помили руки перeд їжею?
Спільнота Дабар

10.02.2015

Марка 7:1-13

Того часу зібралися до Ісуса фарисеї та дехто з книжників, які прийшли з Єрусалима. І помітили, що деякі з Його учнів їли хліб нечистими, тобто немитими, руками. Адже фарисеї і всі юдеї не їдять, якщо добре не вимиють рук, дотримуючись передань старших. І, повернувшись з торгу, поки не помиються, не їдять. Є і багато чого іншого, що вони прийняли, щоби дотримуватися: миття чашок, глечиків, мідного посуду, лежаків. І запитують Його фарисеї та книжники: «Чому Твої учні не дотримуються передань старших і немитими руками їдять хліб?» А Він відповів їм: «Добре Ісая пророкував про вас, лицемірів, як написано: “Цей народ устами шанує Мене, серце ж їхнє далеко від Мене. Та даремно поклоняються Мені, навчаючи людських заповідей”. Залишивши Божу заповідь, ви тримаєтеся людських передань». І Він говорив їм: «Ви вміло відкидаєте Божу заповідь, аби лише зберегти передання ваші. Адже Мойсей сказав: “Шануй свого батька і свою матір”; і ще: “Хто лихословить батька або матір, нехай смертю помре”. Ви ж кажете: “Якщо хто скаже батькові або матері: корван, тобто дар Богові є те, що ви мали б одержати від мене”, то після цього вже дозволяється нічого не робити для батька чи для матері, – усуваєте Боже Слово оцим вашим переданням, яке ви ж і встановили. І робите багато інших подібних речей!»

Усе своє життя, книжники та фарисеї вивчали та берегли закон.
Навіщо вони вирушили з Єрусалиму до землі Генісарету?
Можливо через те, що вони шукали істину, чи заради контрольної перевірки, або ж потребували зцілення.
Їхнє питання не схоже на допитливість спеціаліста, що прийшов на курси підвищення кваліфікації. Їхня поведінка не типова для пацієнтів, що прийшли до лікаря.
Їхнє перше та єдине питання типове для ревізора чи слідчого при виконанні службових обов’язків. Виявлено факт порушення закону: деякі учні Ісуса не дотримуються релігійного ритуалу омивання рук перед вживанням їжі.

Щоб зрозуміти сутність питання, необхідно прочитати вірші з книги Вихід 30:17 – 21, де Господь дає Мойсею вказівку, щоб священники вмивали руки й ноги перед входом до скинії заповіту: «І Господь промовляв до Мойсея, говорячи: І зробиш умивальницю з міді, і підстава її мідь, на вмивання. І поставиш її між скинією заповіту й між жертовником, і наллєш туди води. І будуть Аарон та сини його мити з неї свої руки та ноги свої. Коли вони входитимуть до скинії заповіту, то будуть мити в воді, щоб їм не вмерти, або коли будуть відходити до жертовника на служіння, щоб спалити огняну жертву для Господа. І будуть вони вмивати руки свої та ноги свої, щоб їм не вмерти. І буде це для них вічна постанова, для нього й для нащадків його на їхні покоління!»
Як бачимо, Господь звелів виконувати цей ритуал лише священникам, лише за особливих умов, а не взагалі будь кому.
Інший фрагмент з книги Левіта 15, зазначає необхідність омивання, як частина обряду очищення, але нема наказу обмивати руки перед кожним вживанням їжі.

Ця різниця між тим що звелів Господь та «ремаркою» старців, нагадує поведінку Єви біля дерева в раї. Коли змій поставив їй питання, він викривив повеління Боже щодо вживання їжі, а Єва тільки гірше спотворила викривлення своєю відповіддю.
Господь заповідав Адаму, Адам передав Єві, а Єва влаштувала теревеньки зі змієм та відбулося гріхопадіння людства. Внаслідок гріхопадіння, ефект спотвореного телефону спрацював в житті людей, що жили не за велінням Господа, але за велінням старців.

Приповідки 4:23 кажуть: «Над усе, що лише стережеться, серце своє стережи, бо з нього походить життя.»

Відбулося спотворення пріоритетів. Замість того щоб очищувати серце, вони очищували руки, посуд та меблі.
Я слідкую за власною гігієною, полюбляю щоб вдома був лад, приймаю участь у церковних ритуалах, намагаюся все ретельно виконувати, але це не показник та не гарантія моєї праведності чи внутрішньої краси.
Професіоналізм, знання, зовнішній вигляд, суспільне положення, впорядкованість, слухняність – це добрі якості, але вони знецінюються якщо в середині порожнеча.
Цей стан душі схожий на хворобу. Він породжує потворний плід – нездатність любити. За зовнішнім сяйвом може ховатися розчарування, злість, замкнутість, підозрілість…

Ісус викриває оточуючих законників, доводячи що за зовнішньою посвятою себе та свого майна Господу, не виконується перша заповідь любові до людей:  «Шануй свого батька та матір свою, щоб довгі були твої дні на землі, яку Господь, Бог твій, дає тобі!»
Чому саме заповідь про шанування батьків? Через те що наше тренування з любові, починається в сім’ї.  Цю заповідь неможливо виконати без любові та повної довіри Господу. Але полюбити Господа теж неможливо не пізнавши, та не прийнявши Його любові.

Чи впоралися з цим Адам та Єва, Каїн та Авель, фарисеї та книжники, я і ти?

https://www.houstonapparels.com/