Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

Євангеліє 17 квітня - Дабар - біблійний курс в Україні

Євангеліє 17 квітня
Спільнота Дабар

Трава в пустелі

Подію розмоноження хлібів описують всі євангелісти. В паралельному уривку від Мт 14, 13 говориться, що події відбувались в «пустинному та самітньому місці». В той самий час Йоан та інші євангелісти пишуть «було ж багато трави на тому місці» (Йн 6,10). Яка трава була в пустинному місці і чому натхненні автори згадують цю деталь?

Для того, щоб трава росла необхідний грунт, насіння, волога. В духовному сенсі в цих складових можемо побачити людину, як грунт; слово Боже – це насіння; волога – це Святий Дух. Без жодного з цих складових, трава не може вирости. Отже, трава це образ нашого духовного життя. Якщо є багато вологи, то вона росте пишно, якщо ні, то засихає. Без Духа Святого не можемо зеленіти, бути свіжими та рости далі, квітнути, родити нові насіння, які далі будуть родити нову траву. Слово Боже не відкривається для нас, не дає зростання без Святого Духа. Грунт під дощем, але без насіння також нічого не родить.  Але також Святий Дух використовує нас, як грунт, щоб ми приносили плоди.

Нехай ллється наука моя, мов той дощ, хай тече, як роса, моя мова, як краплі дощу на траву, та як злива на зелень.(Втор 32:2)

Іншим значенням слова «трава» є людина, тіло, серце.

Бо кожне тіло немов та трава, і всяка слава людини як цвіт трав’яний: засохне трава то й цвіт опаде, а Слово Господнє повік пробуває! А це те Слово, яке звіщене вам в Євангелії.(1 Петра 1:24,25)

Як трава та побите та висохло серце моє, так що я забував їсти хліб свій…(Пс 101:5)

Мої дні як похилена тінь, а я сохну, немов та трава! (Пс 101:12)

Слово «трава» грецькою звучить χόρτος (хОртос) і перекладається як «трава», «зелень», «сіно». Одне й те саме слово означає зелену та суху траву. Із зеленої трави, соковитої та квітучої я можу перетворитись на сухе сіно. І все це без вологи. Навіть якщо насіння Божого Слова проросло і породило траву, то без постійного зволоження – перебування зі Святим Духом, сам я швидко засохну і не залишиться сліда. Лише постійне перебування з Богом дає можливість зеленіти моєму серцю.

На пасовиськах зелених оселить мене, на тиху воду мене запровадить!(Пс 22:2)

Пасовиська – це велика кількість трави. Згадаймо, що сьогодні Ісус влаштував пікнік для більше ніж п’яти тисяч людей в пустиному місці, де було багато трави.  Коли слідую за Богом, коли шукаю Його і йду за Ним навіть в пустелю, там Він знайде для мене прохолоду, навіть там наситить і дасть відпочинок, навіть в пустелі зможу зеленіти, тільки якщо буду з Ним.

https://www.houstonapparels.com/