Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

Христос над зорями Кремля? - Дабар - біблійний курс в Україні

Христос над зорями Кремля?
Спільнота Дабар

Мт 12:38-42 на 21.07.2014р. 

Того часу озвалися деякі з книж­ни­ків і фарисеїв, кажучи: «Учителю, хо­чемо від Тебе бачити знамення». А Він у відповідь їм сказав: «Лукавий і перелюбний рід шукає знамення, та знамення не буде дано йому, хіба лише знамення пророка Йони. Адже так, як Йона був у череві кита три дні й три ночі, так буде Син Люд­ський у серці землі три дні й три ночі. Мужі ніневійські встануть на суд з цим родом і засудять його, бо вони покаялися через проповідь Йо­ни, а тут – більше, ніж Йона! Цариця півдня підніметься на суд з цим родом і засудить його, бо во­на прийшла з краю світу, щоби послухати мудрість Соломона, а тут – більше від Соломона!»

1. Фарисеї і книжники наче чемно запитують Ісуса: “Учителю…” Чому Ісус так нечемно відповідає? Можливо в нашій молитві ми також побожно складаємо руки, вустами визнаємо Ісуса Вчителем, але в нашому серці є те, що змушує Ісуса відповідати так жорстко? Що це? Невіра, гріх, сумнів, звинувачення, намагання керувати Богом: “Покажи знамення”. Ви спросутєте мої здогадки, скажете, що побожні і Бога дійсно любите, і Вчителем Його називаєте з повагою… Але ж чому сьогодні Ісус відповідає нам “Лукавий і перелюбний рід”? Можливо  в середині  ми маємо колосальний бунт до Бога, живемо так ніби Його не існує, відчуваємо, що мене Бог покинув, що до мене у Нього не доходять руки, що мою країну Він залишив… Цей черв’як в серці може бути неусвідомленим, але реальним. Тоді Ісусові, на перший погляд, необгрунтовані грубощі, стають плакатом SOS, гучною сиреною: “Подивися в середину себе, досліди себе, там не все в порядку”.

2. Все ж таки навіть для “Лукавого і перелюбного роду” у Ісуса є знамення. Знамення Йони чи не найбільше знамення. Він не залишає без своєї допомоги, без відповіді жодного.

3. Коли Ісус порівнює себе з Йною, Він дає надію мені, слабкому. Адже хто такий Йона? Це людина, яка тікала від Божої волі, шукала свого, врешті зробила те, що Бог хотів, але потім знову нарікала. Так, звісно, в іншому контексті Ісус себе порівнює з Йоною. Але цими словами Він також признається, що Йона з купою слабкостей не є кимось недостойним для порівняння з Ним, Бездоганним. Ні, Ісус першим виходить назустріч і шукає спільного між собою та Йоною, людиною, мною.

4. Йона проповідує Ніневії. Це столиця Асирійського Царства, найбільш мілітаризованої держави, імперії, яка тримала в страху і підкоренні весь тогочасний світ, яка погрожувала всім. Асирійці використовували смертельну зброю, колісниці. Ніхто не міг протистояти їхній силі та жорстокості. Вам це нічого не нагадує сьогодні? Так, проповідь Євангелії потрібна сьогоднішній оскаженілій імперії, яка, щоправда, перетворила Церкву на секцію офіційного агітпропу. Але достатньо одного Йони, щоби Ниневія ХХІ століття покаялася.

Столиця цієї імперії зла, Ніневія, перекладається як “лігво левів”. Йона фактично встромив свою голову в пащу леву… і переміг. Смерть Ісуса це також як голова в пащі лева-диявола, це смерть, це фіаско, а для віруючих – знак нашої надії на перемогу Бога в мені, в Україні і навіть в країні рабів і господ…

 

https://www.houstonapparels.com/