Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

Життя як воно є - Дабар - біблійний курс в Україні

Життя як воно є
Спільнота Дабар

П’ятниця ХVІІІ звичайного тижня ІІ 8 серпня

Мт 16, 24-28

Того часу Ісус сказав своїм учням: «Ко­ли хто хоче йти за Мною, нехай зре­четься самого себе, візьме свій хрест і йде за Мною. Бо коли хто хоче спасти свою ду­шу, той погубить її, а хто погу­бить свою душу заради Мене, той знайде її. Тому що яка користь людині, коли вона весь світ здобуде, а свою душу занапастить? Або що дасть лю­дина взамін за свою душу? Адже Син Людський має при­й­ти у славі свого Отця з ангелами своїми, і тоді Він віддасть кож­ному згідно з його ділами. Воістину кажу вам, що деякі з тих, котрі стоять тут, не зазнають смер­ті, доки не побачать Сина Люд­сько­го, що йде у своєму Царстві».

Що значить втратити життя заради Ісуса? І яке життя прагне Господь нам подарувати? В Новому Завіті, зокрема це підкреслено в Євангелії від Йоана, слово «життя» виражається двома, ба навіть трьома термінами: Перше слово «біос» — біологічне життя, вегетативне. Це слово означає і сам факт життя, і все, що його підтримує, тобто «біос» можна перекласти як «прожиток, засоби на життя». Чи це життя можна втрачати задля Господа? Авжеж, саме це слово вживає Євангелист Лука у 21 розділі, де вбога вдова вкинула дві лепти — увесь свій прожиток, грецькою «панта тон біон». Це саме слово вжито у Луки, коли молодший син забирає свою спадщину, свій прожиток (тон біон) від батька і витрачає його, живши розпусно (пор. Лк 15). Коли не довіряєш, не віддаєш свій «біос» — своє життя Богу, то втратиш Його.

Іншим словом для описання життя є «психе», що дослівно перекладається як «душа». Це слово описує психічну сферу людини: емоції, переживання, афекти тощо. Саме це слово викоистовує Йоан, коли говорить про Ісуса, що Він кладе своє життя за своїх овець. Подумай, чи готовий ти пожертвувати своє «психе» (а саме це слово зустрічаємо в сьогоднішньому Євангелії) заради Ісуса? Втратити заради Нього свої амбіції, свої емоційні прив’язання, свої плани, можливо, навіть свої важливі відносини з кимось?

І, врешті, третє слово для описання життя — «дзое» — життя, яке не закінчується, і яким прагне обдарувати Тебе Господь.

о. Роман Лаба, опубліковано на Кредо

https://www.houstonapparels.com/