Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

В сітях - Дабар - біблійний курс в Україні

В сітях
Спільнота Дабар

Роздуми над Євангелієм на 30 листопада

Того часу Ісус проходив біля Галілейського моря і побачив двох братів – Симона, який звався Петром, і Андрія, його брата, – які закидали сіті в море, оскільки були рибалками, і каже їм: «Ідіть за Мною, і зроблю вас ловцями людей». Негайно ж, залишивши сіті, вони пішли за Ним. І, відійшовши звідти, побачив інших двох братів: Якова Зеведеєвого та Йоана, його брата; вони разом зі своїм батьком Зеведеєм лагодили в човні свої сіті, і Він покликав їх. Залишивши човен і батька, вони відразу пішли за Ним.

Читаємо сьогодні як Ісус, проходячи обік моря Галілейського, побачив двох братів –  Симона, називаного Петром, та Андрія, закидуючих сіть, яким сказав «Ідіть за Мною, і зроблю вас ловцями людей». І на диво вони залишили сіті і почали Йому товаришувати. Напевно, було щось незвичайне в цих простих словах Ісуса «ідіть, залишіть все, ідіть за мною». Бо люди, які займалися тим самим протягом багатьох років, відразу в одну хвилину залишили свою справу. Короткий уривок Євангелії дає багато до роздумів над тим, що означає жити сенсовно, бо саме про це і йдеться нашому Господу Богу, коли нас зустрічає при різних морях, озерах, болотах. Цей євангелічний образ показує нам, що життя сенсовне –  це допомага іншим, допомагати іншим вирватись з якогось маразму і вчинити тих людей переможцями. Багато людей почувається сьогодні пригнічено, приваленими роботою, життям, не бачать перспектив для себе. Кожного дня повторюють ті самі чини і небагато це змінює, а навіть здається, що це погіршує їх ситуацію. Кидають свої сіті занять, зусиль і не багато з цього мають, а ще менше є з цього задоволення. Петро був рибалкою разом з своїм братом Андрієм. Не знаємо, який мав настрій, коли зустрів Ісуса, але бачимо, що легко залишив сіті. Хіба йому було не просто постійно їх витягувати і нічого в них не знаходити? Бо як пригадуємо з інших частин Євангелії, завдяки слову Христа вдалося наловити. Хоч і Петро був витривалим ловцем, проте, мав не найкращі наслідки ловіння риби. Багато піймав тоді, коли закинув на слово Ісуса. Просте заняття, проста праця, навіть найпростіша праця – такі собі сітки рибок, як сітки з покупками, потребують натхнення Духа Святого. Завдяки Ісусові життя може бути сповнене в приземленому змісті. Хоч Ісусові йшлося про щось більше, ніж просто про успіх у праці Петра. Тут йдеться про життя вічне, про ловлю, видобуття вічності з поверхні дочесності, поглиблення погляду на життя. Бачимо, як Бог накреслює нову, кращу перспективу: не риби, але люди. Якби хотів сказати –  чиніть іншим те, що я вам чиню, допомагайте іншим видобутись із дна., допомагайте іншим віднайти в житті перемогу. Навколо нас є багато людей заплутаних у сітях, самі ми є в сітях безсилля, безсенсу, в гріху, в переживаннях про себе. Заплутані в своє поплутання. Життя так заплутує, що  без чиєїсь допомоги не маємо світлого майбутнього. Ісус покликав не одного, ми потребуємо не тільки Ісуса а й спільноти, щоб видобутись із сітів. І так чинив Ісус щодо апостолів і до цього покликав Ісус їх, щоб так чинили іншим.

https://www.houstonapparels.com/