Image Image Image Image Image Image Image Image Image Image
Перейдіть догори

Догори

Папа Франциск: Втілення Божого Слова – критерій для розпізнавання бажань нашого серця - Дабар - біблійний курс в Україні

Папа Франциск: Втілення Божого Слова – критерій для розпізнавання бажань нашого серця
Олексій Кіслухін

Християнин вміє чувати у своєму серці, щоб розрізняти, що походить від Бога, а що – від фальшивих пророків. На це звернув увагу Папа Франциск, проповідуючи під час Святої Меси в каплиці резиденції «Дім святої Марти» у вівторок, 7 січня 2014 р., наголошуючи на тому, що дорога Ісуса – це дорога служіння та покори, і всі християни покликані нею іти.

У першому читанні, яке було з Першого послання святого Івана, прозвучав заклик: «Перебувайте у Господі». Це, за словами Святішого Отця, «життєва порада», яку апостол наполегливо повторяє. А для цього потрібно «пізнавати те, що діється у власному серці», не довіряти кожному духові, але «випробовувати» їх, «розрізняти». Адже у нашому серці постійно перебувають прагнення, бажання, різні думки, але не кожне є від Бога, деякі від Нього віддаляють.

«Треба випробовувати духів, щоб дізнаватися, чи вони справді походять від Бога, адже у світ прийшло багато фальшивих пророків», – зауважив проповідник, наголошуючи, що потрібно чувати, розпізнавати, чи ці бажання наближають нас до Бога, чи віддаляють від Нього. «Християнин, – додав він, – це людина, яка вміє чувати у своєму серці. А дуже часто наше серце, з багатьма речами, які до нього входять, і через нього проходять, схоже на районний базар: знайдеш там, все що хочеш. Але ні, ми повинні досліджувати, що походить від Господа, а що ні, для того, щоб перебувати у Господі».

То яким же є критерій такого розпізнавання? Святий Іван, за словами Папи, подає простий і ясний критерій: «Кожен дух, який визнає Ісуса Христа, Який прийшов у тілі – той від Бога. Кожен дух, який не визнає Ісуса, не є від Бога, це – дух антихриста». Але що означає визнавати Воплочене Слово? Це означає «визнавати шлях Ісуса Христа», Який бувши Богом, «понизився, впокорився». «Якщо якась думка, якесь прагнення, веде тебе на цю дорогу смирення, пониження, служіння іншим, то вона походить від Ісуса. Але якщо веде тебе на дорогу самодостатності, марноти, гордості, абстрактного мислення, то вона не Ісусова», – наголосив Святіший Отець, вказавши на спокуси Ісуса в пустелі: «всі три пропозиції, які диявол зробив Ісусові, мали на меті віддалити Його від цього шляху служіння, смирення, впокорення, любові».

Підсумовуючи, Папа закликав кожного замислитися над тим, що діється у наших серцях, про що ми думаємо і чого прагнемо? «Дуже часто, – сказав він, – наше серце є стежкою, якою всі проходять… Отож, треба чувати. Чи завжди я обираю речі, які походять від Бога? Чи знаю, які саме походять від Бога? Чи мені відомий справжній критерій, щоб розпізнавати свої думки та прагнення? Задумаймося над цим і не забуваймо, що справжнім критерієм є Втілення Божого Слова».

https://www.houstonapparels.com/